Tarihi adım 90 yıl önce atıldı

Batı dünyası, demokrasi ve insan hakları konusunda kendini lider konumunda görse de tarihi gerçekler bunun tam aksini söylüyor. Batı dünyasında kadınların demokraside temsili söz konusu bile değilken, Türkiye bundan tam..

Tarihi adım 90 yıl önce atıldı

Batı dünyası, demokrasi ve insan hakları konusunda kendini lider konumunda görse de tarihi gerçekler bunun tam aksini söylüyor. Batı dünyasında kadınların demokraside temsili söz konusu bile deÄŸilken, Türkiye bundan tam 90 yıl önce kadınların seçme ve seçilme hakkını anayasal güvence altına aldı. Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile tanındı. 1930 yılından itibaren önce belediye seçimlerine katılma, daha sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı da bulunuyordu.

Genç cumhuriyetin bu adımı, daha sonra Batılı birçok devlet için de örnek teÅŸkil etti. Bugün insan hakları noktasında merkez ülkelerden biri olduÄŸu iddia edilen Ä°sviçre bile bizden tam 36 yıl sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdı. Belçika ise 14 yıl sonra bu hakkı tanımak zorunda kaldı. Fransa ise Türkiye’yi tam 11 yıl geriden takip etti. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilen süreçten hemen sonra, 1935 yılında gerçekleÅŸen ilk seçimlerde Meclis’teki 395 vekilin 18’i kadındı. Ä°lk kadın milletvekilleri arasında Hatice Özgener, Ferruh Güpgüp, Åžekibe Ä°nsel, Sabiha Gökçül, Mihri PektaÅŸ, Nakiye Elgün gibi isimler öne çıktı.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.