15 üyeli BMGK’de Cezayir tarafından Filistin’in BM’ye tam üyeliÄŸini talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu. ABD’nin “hayır” oyu kullandığı tasarı, 12 “evet” ve 2 “çekimser” oy aldı. Ä°ngiltere ve Ä°sviçre..
15 üyeli BMGK’de Cezayir tarafından Filistin’in BM’ye tam üyeliÄŸini talep eden karar tasarısı oylamaya sunuldu.
ABD’nin “hayır” oyu kullandığı tasarı, 12 “evet” ve 2 “çekimser” oy aldı.
Ä°ngiltere ve Ä°sviçre “çekimser” kalırken, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya “evet” oyu verdi.
Karar tasarısının geçmesi için 5 daimi üyeden hiçbirinin “hayır” oyu kullanmaması ve toplamda 9 “evet” oyu alması gerekiyordu.
Karar tasarısı metninde, “BM Genel Kuruluna Filistin’in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye edilir.” ifadesi yer alıyordu.
FÄ°LÄ°STÄ°N’Ä°N ÃœYELÄ°K BAÅžVURUSU
Filistin, 2011’de de BM’ye tam üyelik baÅŸvurusu yapmış ancak BMGK’de gereken desteÄŸi alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM “daimi gözlemci statüsü”ne kavuÅŸtu.
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, üyelik baÅŸvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuÅŸtu.
Guterres de 3 Nisan’da BMGK’ye mektup yazarak, Filistin’in talebinin gündeme alınması çaÄŸrısı yapmıştı.
BMGK ise 8 Nisan’da Filistin’in talebini “Yeni Ãœyelerin Kabulü Komitesi’ne” iletmiÅŸti.
BMGK’ye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken Komite, iki toplantının ardından mutabakata varamadığını duyurmuÅŸtu.
Bunun ardından Cezayir, Filistin’in üyeliÄŸi için karar tasarısını müzakerelere açmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.