İŞKUR’un en az beş çalışanı olan her ölçekten şirketin başvurabildiği İşbaşı Eğitim Programları (İEP) kapsamında yeni istihdam edilen kişilerin asgari ücret üzerinden maaş ve sigortaları 3 ila 9 ay arasında..
İŞVERENİN YÜKÜ HAFİFLİYOR
Yalı, İEP’nin kapsamını şu sözlerle anlattı: “İŞKUR, kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdamı artırmak amacıyla İEP’yi düzenliyor. Bu programda işverenler ilk etapta kursiyer olarak işe aldıkları kişileri gözlemleyip onlara mesleki eğitim verirken ya da tecrübelerini artırırken asgari ücret üzerinden maaşları ve sigortalarını İŞKUR karşılıyor.”
MESLEKLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
EN az beş çalışanı olan her ölçekten şirketin İEP’ye başvurabildiğini söyleyen Yalı, “Bu şirketler mevcut çalışan sayısının yüzde 30’u kadar yeni kişiyi program kapsamında istihdam edebiliyor. Yani 50 çalışanı olan bir KOBİ, bu program ile 15 çalışan daha istihdam edebilir. Programın oldukça geniş bir kapsamı var; nitelik gerektirmeyen meslekler dışındaki tüm meslekler programa dâhil edilebiliyor. Örneğin, İŞKUR’a işsiz olarak kayıtlı olan ve işsizlik maaşı alan bir kursiyer için işverene sağlanan maliyet avantajı 48 bin TL, bu kişi bilişim sektöründeyse bu avantaj 96 bin TL’ye çıkıyor. İŞKUR’a işsiz olarak kayıtlı, bilgi güvenlik uzmanı, yazılım mühendisi, endüstriyel robot programcısı gibi geleceğin meslekleri kapsamında çalışan bir kişi için işverene sağlanan maliyet avantajı ise 235 bin TL’yi buluyor” dedi.
Sektörde Gündem Ekonomi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.