Ä°talyan ANSA ajansının haberine göre, Ä°talya’nın Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası açıklarında 8 metrelik bir göçmen teknesi battı. Olaya müdahale eden Ä°talya Sahil Güvenlik Komutanlığına ait devriye botu,..
Ä°talyan ANSA ajansının haberine göre, Ä°talya’nın Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası açıklarında 8 metrelik bir göçmen teknesi battı.
Olaya müdahale eden Ä°talya Sahil Güvenlik Komutanlığına ait devriye botu, aralarında FildiÅŸi Sahili, Gine, Senegal ve BangladeÅŸ’ten geldiÄŸi belirtilen 49 kiÅŸiyi kurtardı.
Kurtulanlar ifadelerinde, teknede baÅŸka kiÅŸilerin de bulunduÄŸunu belirtti.
Teknenin batması sonucu kaybolanlar olduğu ancak sayılarının bilinmediği aktarılan haberde, düzensiz göçmenlerin her birinin bu geçiş için yaklaşık 650 ABD doları ödediği ifade edildi.
İtalya İçişleri Bakanlığının paylaştığı verilere göre, ülkeye yılbaşından bugüne kadar denizi aşarak gelen düzensiz göçmen sayısı 2 bin 268 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı, 4 bin 963 idi.
ORTA AKDENÄ°Z’DEKÄ° DÃœZENSÄ°Z GÖÇ SORUNU
Akdeniz’in Ä°talya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçiÅŸte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor.
Denizde yardım çaÄŸrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı resmi görevliler yerine genellikle Avrupa menÅŸeli sivil toplum kuruluÅŸları (STK) kurtarıyor. Bu STK’ler, Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi devletlerin “güvenli liman” vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliyede güçlük çekiyor.
Kendi imkanlarıyla Akdeniz’i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa’da ilk ayak bastıkları yer, genellikle Ä°talya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor.
Teknelerin alabora olması ya da aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.