Son dakika haberine göre, dün döviz bürolarının sahte dolarların piyasada artması nedeniyle alımları durdurduğu öğrenildi. İddiaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği’nden peş peşe açıklamalar..
Son dakika haberine göre, dün döviz bürolarının sahte dolarların piyasada artması nedeniyle alımları durdurduğu öğrenildi. İddiaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği’nden peş peşe açıklamalar geldi.
TTB’DEN AÇIKLAMA
Türkiye Banklalar Birliği (TBB), “Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır.” açıklamasında bulundu.
TBB’den sahte döviz banknotlarına ilişkin duyuru yapıldı. Duyuruda, son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberlerin yer aldığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır.”
Piyasada sahte dolar alarmı! Sahte dolar nasıl anlaşılır? | Video
MERKEZ BANKASI: ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.” açıklamasında bulundu. TCMB’nin banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürüttüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.”
Sektörde Gündem Ekonomi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.