Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Türkiye’de de kadın hakları açısından 22 yıldır süren AK Parti iktidarı döneminde kadınlara yönelik pek çok yasal düzenleme yapıldı. Kadının iş hayatındaki sorunlarına..
2016’da annelik izni sonrası ücretli yarı zamanlı çalışma hakkı getirildi. 2018’de işverenlerin kreş desteği vermesi durumunda gelir vergisinden düşürülmesi sağlandı. 2021’de kadına karşı şiddetle mücadelede 6284 sayılı kanunda “teknik yöntemlerle takip” hususu düzenlendi. 2022’de kadına yönelik suçlarda cezalar artırıldı ve şiddet mağdurlarına ücretsiz avukat hakkı sağlandı. Israrlı fiziken takip etmek ısrarlı takip suçu sayıldı. Takdiri indirim nedenlerinin kapsamı daraltıldı.
Konuya ilişkin SABAH’a konuşan sosyolog ve aile danışmanı İsmail Öz, “Kültürel yanlışlıkları çıkardığınızda İslam inancı da kadın ve erkeği birer rakip değil, birbirlerinin tamamlayıcısı olarak görür. Kadın elbette fiziksel olarak erkekten daha zayıf olduğu için çok daha fazla korunmaya ve kollanmaya ihtiyaç duyacaktır. Fakat medeni toplumlarda fiziksel kuvvet değil de aklın kuvveti öne çıkacağı için öncelikle ciddi bir kültürel inkişafa ihtiyaç vardır. Kadına şiddet savunulamaz ve insanın yaşaması için merhamet ve anlayış gerekli. İbadethaneler, mezarlıklar ve kadın her toplumun her koşulda yaşatmaya çalıştığı en temel kutsallarıdır. Kadın yoksa insan yoktur, toplum yoktur, devlet yoktur” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.